Vår släkt

Vår släkt utgår från mig och min man Görans släkt! Våra släkter har levt och verkat i bland annat i Gävleborg, Stockholm, Värmland, Västernorrland, Älvsborg samt Närpes i Finland. Sedan i mars 2022 kan jag komplettera med att jag har släkt i Jämtland också.


Min mormor Teresia Margareta Berglund föddes 1897 i Resele i Västernorrland och dog 1971 i Näsåker i Västernorrland.

Min morfar August Wilhelm Lindberg både föddes 1891 och dog 1971 i Gudmundrå, Västernorrland.


Farmor var lärarinna, spelade piano och hon var en enormt fin och fascinerande människa. Hon lärde mig spela piano, samma piano som jag senare fick ärva av henne. Pianot har en underbar klang och jag har fortfarande kvar det. När jag fyllde 25 år var hon hos mig och jag är glad att hon då fick möjlighet att spela på sitt piano en gång till – då var hon 80 år.

Farmor tog med mig till Konserthuset på lördagarna och vi lyssnade på Filharmonikerna. Jag njöt när jag var med min farmor och hon gjorde helt underbara plättar.

Jag har forskat en hel del på min farmors mor som hette Augusta Mathilda Öberg. Hon utbildade sig till Barnmorska i Stockholm, flyttade till Väddö, gifte sig med Carl Johan Widén och fick sina barn. Familjen flyttade till Lidingö där Carl Johan Widén tog tjänst som lärare och familjen bodde i skolhuset.

Min farfar Olof Gustafsson Friberg född 1897 i Hedvig Eleonora församling i Stockholm. Farfar var revisor och konstnär. Jag har inte forskat så mycket på farfar ännu men det kommer.

Farmor och farfar bodde på Sticklinge udde på Lidingö i en arkitektritad villa. Jag minns att farmor och farfar samlade alla för att fira jular och högtider. Jag har väldigt starka och glada minnen av att ha haft så fina människor som farmor och farfar omkring mig under min annars mycket svåra uppväxt. De var min trygghet!

De fick tre barn:
Brita Ingegerd Friberg, född 1930 i Engelbrekt, Stockholms län, död 2005 i Täby.
Min styvfar Gösta Didrik Friberg född 1935 Engelbrekt, Stockholms län.
Eva Elisabeth Friberg, född 1945 i Engelbrekt, Stockholms län.


Görans mormor Elin Johansson föddes 1894 i Gudmundrå, Västernorrlands län. Elins mor Clara Maria Brådd kom från Närpes i Finland.
Vi har hört berättas att Clara Maria Brådd gick på isen mellan Finland och Sverige. En gång hade hon gått över med en ko och de höll på att frysa ihjäl eftersom kon gick långsamt.
Jag och Görans syster Vivi åkte över till Närpes i april 2008 och forskade på Elin och hennes mor som var född Brådd. 

Görans morfar Jonas Häggström föddes 1886 i Gideå i Västernorrland. Jonas föräldrar kom från Lögdö Bruksförsamling respektive Gideå i Västernorrland.

Jonas föräldrar var Jonas Häggström född 1845 i Lödgö samt Katarina Nilsdotter född 1850 i Gideå.

Tillsammans fick de fyra barn:
Karin Elin Ragna Häggström, född 1914 i Gudmundrå, Västernorrlands län.
Ivan Edgar Häggström, född 1915 i Gudmundrå, Västernorrlandslän.
Görans mor Maria Eira Häggström
Jonas Fredrik Rune Häggström, född 1919 i Njurunda, Västernorrlands län.


Görans farmor Olga Antonia Karolina Lundberg född 1880 i Njurunda i Västernorrland. Dotter till Carl Johan Johansson Lundberg som var Stuvare och Eva Sellgren, vars far var sockensnickaren Anders Teodor Sellgren.

Görans farfar Elis Gottfrid Holmström född 1879 i Svartvik i Västernorrland, sågverksarbetare. Han var son till Per Olof Holmström och Brita Cajsa Sjöberg. Per Olov Holmström var sågställare och delaktig i att Blå-bandrörelsen startade i Sundsvall.

De fick nio barn, varav sju levde till vuxen ålder. Bland dessa barn finns Görans far Elis Torsten Holmström född 1915 i Njurunda, Västernorrlands län.