Antihormoner

Jag har fått recept på Letrozole som jag ska börja ta i mitten av augusti 2013.

Letrozole innehåller en aktiv substans som heter letrozol. Det tillhör en grupp av läkemedel som kallas aromatashämmare. Det är en hormonell (eller ”endokrin”) behandling mot bröstcancer. Brösttumörers tillväxt stimuleras ofta av det kvinnliga könshormonet östrogen. Letrozole Sandoz minskar mängden östrogen genom att blockera ett enzym (”aromatas”) som deltar i produktionen av östrogen och kan därför stoppa tillväxten hos brösttumörer som behöver östrogen för att växa. Därmed bromsas eller stoppas tillväxt hos tumörceller och deras spridning till andra delar av kroppen.  
Källa: FASS

Jag började med tabletterna samma dag som ett av våra barnbarn föddes, den 22/8 och känner att det är lättare att komma ihåg tiden på det viset. Efter två år kommer jag få byta till tamoxifen och ta dem i tre år. 

Tamoxifen används vid bröstcancer.

Vissa tumörer är beroende av hormonet östrogen för sin tillväxt. Tamoxifen Sandoz är en så kallad anti-östrogen som hindrar det naturliga östrogenets verkan. Källa: FASS

När barnbarnet fyller 5 år blir jag friskförklarad.

I augusti 2018 skulle jag sluta ta Tamoxifen men när min onkolog ringde för den årliga kontrollen så berättade han att det kommit nya rön som gör att det blir bättre prognos om jag fortsätter med antihormoner i ytterligare 5 år. Självklart accepterade jag det!

Så nu ska jag ta Tamoxifen i 2 år till och sedan byta tillbaka till Letrozole och ta dem i 3 år. Jag började nu i oktober 2020 med Letrozole och har nu 3 år framför mig innan jag kanske blir friskförklarad.

Jag bytte till Letrozole i oktober och när jag var på kontroll vid Bröstmottagninen och nu började allt om igen… Titta gärna på fortsättningen under Bröstcancer 2021