Cytostatika

Jag har blivit ordinerad cytostatika i sex omgångar var tredje vecka. De tre första omgångarna blir det Taxotere och de tre sista blir det FEC. Läs mer om Taxotere och FEC under respektive flik.

2 april 2013

Det är dagen före behandling med Taxotere och jag har fått följande instruktioner:


Medicinering vid Taxotere/Docetaxelbehandling

Dagen före behandling

Eftermiddag: 16 tabletter (8 mg) Betapred 0.5 mg lösta i lite vatten, senast kl 16:00

Behandlingsdagen

Morgon: 16 tabletter (8 mg) Betapred 0.5 mg lösta i lite vatten (minst 1 timma innan behandlingen)

Eftermiddag: 16 tabletter (8 mg) Betapred 0.5 mg lösta i lite vatten

Dagen efter behandling

Morgon: 16 tabletter (8 mg) Betapred 0.5 mg lösta i lite vatten


Antiemetikaschema nr 1 vid fördröjt illamående

På behandlingsdagen får du ett läkemedel mot illamående av den behandlande sjuksköterskan innan cytostatikabehandlingen påbörjas. Dagen efter behandlingen tar du enligt nedan.

Dag   Stolpiller primperan 20 mg eller Tablett Primperan 10 mg

  1     1 vid behov

  2     1 vid behov

​  3     1 vid behov

​  4     1 vid behov

​  5     1 vid behov

​Du får max ta 60 mg Primeran per dag, dvs 6 st tabletter eller 3 st stolpiller. Om du fortfarande är illamående så kontakta oss.


3 april 2013 – 14:00 i rum M 8

Idag fick jag min första behandling med Taxotere, det tog ca en timme att få det med dropp. Under tiden hade jag kylvantar på mig. Detta för att förhindra att jag ska tappa naglarna. *Det ar väldigt kallt och kylan läckte lite upp över armen, det var ganska obehagligt. Allt gick annars jättebra, fick bara lite högt blodtryck ett tag.

Alla på Onkologkliniken, Mälarsjukhuset var jättebra och informerade mig hela tiden om vad som händer så jag känner mig kolugn och trygg. Jag fick med mig tabletter mot illamående och mot diarré samt Betapred som jag ska ta enligt ett schema inför varje ny behandling med Taxotere (se ovan).

4 april 2013

Har mått bra hela natten och hittills inget illamående. Jag är alldeles röd i ansiktet så det ser ut som att jag har sprungit en mil eller så… jag har också fått tömma magen några gånger, men det gör inget, jag har att ta av…

6 april 2013

I morse vaknade jag med feber… Tog tempen med en muntermometer som också går att använda i armhålan och tempen låg under 38° så det verkade OK. Jag hade fått instruktioner att jag MÅSTE åka till sjukhuset om tempen blev högre än 38°, så jag avvaktade.

Göran åkte till Apoteket och köpte en ”riktig” febertermometer eftersom jag fortsatte att må väldigt dåligt och kände mig febrig utan att det visade något på termometern. Med den nya termometern hade jag över 38° och ringde till onkologen. Där rekommenderade sköterskan att jag skulle åka in till akuten. 

10 april 2013

Vi åkte till akuten där vi fick vänta ganska länge eftersom det var fler än jag som var sjuka. Jag var så dålig att jag knappt orkade sitta i väntrummet men vad har man för val? 

När jag väl fick träffa en läkare undersökte han mig noga och därefter tog de prover på mig. Efter ytterligare någon timme kom läkaren tillbaka och talade om att värdet på mina vita blodkroppar hade sjunkit väldigt mycket och att jag i och med det var väldigt infektionskänslig. Läkaren ville egentligen lägga in mig på en avdelning men sa att på grund av infektionsrisken skulle jag må bättre hemma om jag ville det. Jag fick hjälp för att höja värdena och beslöt mig för att åka hem.

16 april 2013

Jag har börjat tappa håret. Varje gång jag drar fingrarna genom håret får jag en stor tuss med hår i handen. Det känns lite konstigt att håret bara lossnar.

24 april 2013 – 13:00 i rum M 8

Fick min andra omgång med Taxotere och det gick bra. Min svägerska körde mig till sjukhuset och underhöll mig hela tiden när jag fick behandlingen.

Jag hade tagit med mig ”svettarmband” som jag fick för många år sedan och satte de i kanten vid kylvantarna och det fungerade perfekt! Det läckte inte ut någon kyla och det kändes mycket bättre än första gången. Innan jag gick hem fick jag med mig Neulasta som jag skulle ta i magen ett dygn efter behandlingen för att motverka de vita blodkropparna att dippa som förra gången.

25 april 2013

Jag stod med sprutan med Neulasta och insåg att jag inte klarade av att sticka mig själv i magen så Göran kom till undsättning och hjälpte mig.

27 april 2013

Vaknade med feber igen också denna gång var tempen över 38° … ringde onkologen och fick en tid för uppföljning.

2 maj 2013

Har nu varit på sjukhuset för en liten check i och med att jag har haft feber i en vecka… ALLT ÄR BRA! Mina värden är bra, ingen infektion och bröstet ser fint ut. Fortsätter som planerat med tredje omgången den 15 maj.

15 maj 2013 – 10:00 i rum M 1

Tredje omgången av Taxotere och jag hade med mig ”svettarmbanden” som fungerade lika bra som förra gången. Fick åter igen med mig Neulasta och mer Betapred till nästa gång. Jag fick också information kring den kommande behandlingen med FEC.


Behandling efter cytostatikabehandling FEC

Mot illamående

Dag 1  1 tablett Ondansetron – Zofran 8 mg till natten (behandlingsdagen)

Dag 2  1 tablett Ondansetron – Zofran 8 mg på morgonen

Dag 2-3 — Dag 6  Vid eventuellt fortsatt illamående

Tablett Betapred 0.5 mg, 8 tabletter 1-2 gånger dagligen.
Betapred kan lösas i en liten mängd vatten.

eller         

Tablett Primperan 10 mg högst 6 gånger dagligen

 eller

 Stolpiller Primperan 20 mg högst 3 gånger dagligen


Mot magbesvär, sura uppstötningar, sveda i magen

1 tablett Nexium 40 mg dagligen så länge som besvären håller i sig


16 maj 2013

Idag vågade jag sätta sprutan med Neuolasta själv i magen- Neulasta gör att de vita blodkropparna inte dippar så lågt som de gjorde för mig efter första behandlingen. Jag kunde inte sticka mig själv förra gången så det fick Göran göra. Men nu fixade jag det så det går framåt!

18 maj 2013

Så var det dags igen… igår kom febern! Det är verkligen tredje dagen blues… varje gång vaknade idag med 38° feber och är helt utslagen! Nu vet jag ju hur det är och får göra det bästa av det… VILA!!!


5 juni 2013 – 10:00 i rum M 1

Här ligger jag nu och får min 4:e behandling med Cytostatika. Denna gång och två till blir det med något som kallas FEC och innehåller tre olika preparat. Med FEC behövs inga kylvantar och det var skönt att slippa. Det tog bedydligt mycket längre tid att få FEC med dropp än det tog med Taxotere. Göran och jag pratade och pratade för att få tiden att gå.

26 juni 2013 – 09:30 i rum M 2:1

Min ordinarie sjuksköterska hade semester så jag fick vara i ett annat rum med en annan sköterska. En av gångerna när sköterskan skulle byta mellan de olika dropppåsarna så lyckades hon så in luft i droppet vilket resulterade i att hon blev lite stressad och skyndade sig att åtgärda felet. Det gick ju bra och ingenting hände… 


17 juli 2013 – 09:30 i rum M8

Ska äta lite frukost och sedan åka till Cancercentrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna för min SISTA cytostatikabehandling . SKÖNT!!! Nu har jag lärt mig lite hur jag mår efter behandlingen med FEC, så det blir illamående som sakta avtar- från idag och till om två veckor.

Jag har klarat att ta sprutan i magen dagen efter behandlingarna. Den 1/8 ska jag tillbaka för att förbereda inför Gå gärna vidare till Undersökning, under Bröstcancer 2013strålningen som börjar omkring 15/8.

Gå gärna vidare till Taxotere, under Bröstcancer 2013