Flyg som Hobby…?

Jag tyckte om att flyga när jag var tonåring, då jag flög till Gotland ibland. Jag tycker också om att åka allt som finns på bland annat Gröna Lund.

Min man Göran tog certifikat för Segelflyg och jag såg att de som ägnade sig åt Segelflyg fick hålla i vingen och springa med i starten så att planet inte skulle tippa vingen i marken.

En dag såg jag ett flygplan uppe i luften där piloten övade på olika avancerade manövrar och han gjorde exempelvis looping och annat. När jag såg det så tänkte jag, och sa för mig själv ”så vill jag också flyga”, men…

I april 1987 skulle jag och några väninnor flyga till Gran Canaria, eftersom jag skulle avvänja min son så jag kunde sluta amma. Väl i planet var det bra, men efter en stund fick vi veta att något var fel på planet. Jag tror det rörde sig om något med landningshjulen.

Piloten informerade oss om att vi var tvungna att dumpa fotogen över Kattegatt eftersom planet var för tungt för att kunna landa. Piloten informera oss om att vi sedan skulle gå ner och nödlanda på Köpenhamns flygplats. På plattan stod både brandbilar och andra fordon för vår säkerhets skull. Vi fick sedan spendera kvällen och natten på ett hotell i Köpenhamn.

Vid det tillfället kom jag att bli så flygrädd att jag tänkte att jag aldrig någonsin skulle flyga igen, och ännu mindre flyga själv! När min man tog flygcertifikat så ville jag inte flyga med honom eftersom jag var så rädd.

På Botkyrka Flygklubb ordnades en kurs för de som inte hade certifikat men som kanske skulle sitta på höger sida i planet och eventuellt ta över om piloten blev sjuk eller fick något fel som gjorde att piloten inte kunde ta ner planet säkert. Den kursen hette ”Pinch-hitter-kurs”.

Jag anmälde mig till den kursen, och det var väldigt bra för mig eftersom jag var så rädd för att flyga någonsin mer. I kursen fick vi lära oss aerodynamik, meterologi, navigation med mera samt att kunna hantera flygradion. När sista kursdagen kom skulle man lära sig att landa flygplanet på ett säkert sätt, från högersits (piloten sitter på vänstersits).

Botkyrkas Flygklubbs lärare berättade att om man ville ta certifikat själv, så skulle man sitta på rätt sida, alltså sitta på vänster sida i planet. När jag kom hem till Göran så sa jag: ”jag kommer ta flygcertifikat…” Göran svarade: ” det visste jag väl…”

På den vägen blev det.

Vill du läsa mer så kan du läsa ”Att ta flygcertifikat…”