Formationsflygning

Berättelsen om, kanske den enda privata flyguppvisningsgrupp i världen, som bestod av endast kvinnor.

Historien om Skybirds började inför flygdagen 1991 på Tullinge flygplats. Botkyrka Flygklubb arrangerade, som vanligt, den årliga flygdagen och hade bjudit in uppvisningspiloter från Ryssland. Några medlemmar i Botkyrka Flygklubb diskuterade om vi hade några lokala förmågor i klubben som vi kunde visa upp…

En person kläckte en idé om att några av de mest aktiva kvinnliga piloter som fanns i klubben kanske kunde visa upp klubbens plan vid den traditionella defileringen. Sagt och gjort, de tände på idén och vår eminente skolchef Bo-Gunnar Ingfeldt som har varit militär flyglärare och då var rekryteringschef i Flygvapnet engagerades för att lära upp piloterna.

Jag var en av de kvinnliga piloterna, som var mest aktiva, och vi blev tillfrågade om vi ville vara med på en uppvisning. Vi började hårdträna i konsten att formationsflyga med militär precision. Från starten var vi Anne-Lie (jag), Iris, Christina, Therese, Marie och Helena. Till andra året hoppade Helena av och Malin togs in som ersättare. 

Uppvisningen 1991 blev mycket uppskattad och vi fortsatte år efter år med uppvisningar runt om i hela landet. Se mer om detta under Uppvisningar.

Gruppen flyger Piper Cherokee PA-28 av varierande versioner med olika vingform och motorstyrka, vilket gör formationsflygningen svårare. Från början kom vi inflygande i en drake, åkte över flygfältet i en formation för att sedan åka utanför synhåll, formera om oss och komma tillbaka i en annan formation. Innan jag slutade i gruppen hade vi både blivit mer tajta och formerade om oss i uppvisningen framför publiken. Det kändes riktigt bra!

Skybirds uppvisningar

Under de år jag var medlem i Skybirds deltog vi uppvisningar på nedanstående platser. Klicka på en av länkarna nedan så öppnas en ny sida med bilder  och/eller  tidningsrubriker  från uppvisningarna. Klicka på bakåtknappen i Din webbrowser för att komma tillbaka.

BarkarbyEskilstunaNyköpingSträngnäs
BorlängeHedePajalaTrosa
BotkyrkaLjungby-FeringeRamseleUmeå
BrommaNorrköpingSkellefteåVallentuna
EksjöNorrtäljeStockholmÖrnsköldsvik
Platser där vi i Skybirds har genomfört uppvisningar i Sverige

Efter 2004 var jag inte med i Skybirds längre. Om gruppen fortsätter eller ej vet jag inte och jag har ingen information om Skybirds längre. Foton som finns här fick jag lov att använda av fotografen Freddy Stenbom som dessvärre inte finns med oss längre.

Varken mina ”flygarkamrater” eller jag förstod att jag var på väg att gå in i väggen och hade varit så under en väldigt lång tid, och ingen av dem visste att jag var mobbad på jobbet. Detta kanske var anledningen till att mina så kallade kamrater i gruppen inte ville ha mig med längre – vad vet jag…

Jag var så överbelastad i mitt arbete så mina ”kamrater” tycktes gaddade ihop sig med varandra och bakom min rygg gjorde de allt för att få bort mig – jag kände mig således både mobbad av dem samt på mitt arbete. Jag känner mig fortfarande bitter och kränkt över hur de behandlade mig och har nu totalt tappat lusten för att flyga. 

När man håller på med formationsflygning så är det oerhört viktigt att man känner varandra utan och innan och att man litar på varandra i teamet. Jag litade på dem…

Just under åren 2004-2005 arbetade jag ihjäl mig på mitt jobb och hade varken ork eller tid att ta tag i att försöka rädda min plats i gruppen. Nu är det för sent men jag skulle gärna flyga i formation igen, det var så roligt.

Att inte kunna få flyga, på det sättet, så tappade jag lusten att flyga helt och hållet. Jag vill inte ens titta på flyguppvisningar längre.