Upptäckten

I mitten av november 2012 när jag kom från duschen så såg jag i spegeln att min ena bröstvårta såg ut att vara längre ner än den andra.

Min första tanke var ”så där har det aldrig sett ut förut, vad är det för fel…” Jag sträckte upp armarna framför spegeln och såg att det blev en inbuktning i mitt högra bröst!

– Jag visste då att något måste vara fel.
– Jag visste att det inte skulle bli så…
– Jag började undersöka bröstet och kände en knöl.
– Jag ville inte riktig tro på det.
– Jag tänkte att det går nog över…

Vi åkte utomlands i slutet av november, vilket var planerat sedan tidigare, och jag kände knölen fortfarande och tänkte att jag måste kanske få den undersökt. Vi kom hem i början på december efter en härlig semester, sen kom jul & nyår.

I mellandagarna ringde jag till min Vårdcentral för att höra med dem hur jag skulle göra. Jag blev upplyst om jag skulle ringa direkt till Bröstmottagningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna – dit jag tillhör.

Eftersom det var helg så kom jag bara till en telefonsvarare, men pratade in ett meddelande. Jag gick också in på Mina vårdkontakter och skrev några rader om min upptäckt samt att jag hade känt en knöl i samma område några år tidigare, som jag fick undersökt med ultraljud, men då var det bara en hormonknöl.

Den 8 januari var jag på Slottsarkivet för att släktforska på mina anor och telefonen ringde, jag hade ljudet avstängt men kände vibrationerna, och svarade… Det var en sköterska från Bröstmottagningen som ringde…

Sköterskan var mycket vänlig och förklarade vad som skulle hända härnäst. Jag hade konstigt nog fått en kallelse till mammografi eftersom det var dags att kontrollera brösten, vilket jag berättade för sköterskan. Hon talade om att hon skulle ge mig en tidigare tid för undersökning, så jag kunde slänga kallelsen. Jag fick tid för undersökning redan den 14 januari 2013.

Efter släktforskningen åkte jag till min son, sonhustru och mitt äldsta barnbarn för att vara med barnbarnet dagen efter.

Gå gärna vidare till Undersökning, under Bröstcancer 2013