Planering – Vårdplan

Jag hade en tid på Bröstmottagningen där jag fick träffa överläkaren (Kirurg) och Bröstsköterskan den 22 Mars 2021. Eftersom jag fick ta med mig en anhörig så tog jag med mig min dotter som väldigt förtjänstfullt skrev anteckningar.

Läkaren berättade att det finns en tumör i höger bröst. Tumören är ca 1 cm stor och är placerad 4 cm från bröstvårtan. Tumören är hormonreceptiv grad 2, ductal (utgående från mjölkgång) och Her2 negativ. I och med tidigare sjukdom finns ökad risk för cancer i samma eller andra bröstet.

Först kommer en skiktröntgen planeras och genomföras för att kontrollera så att det inte finns någon spridning (att det inte finns dottertumörer).

Därefter operation, då hela höger bröst kommer tas bort. I och med tidigare strålbehandling kan inte strålning göras igen.

Jag berättade för läkaren att jag alltid tänkt att om jag skulle få bröstcancer någon gång så vill jag få implantat, och frågade då om det går att göra. Svaret blev att det inte går att operera in en protes eftersom jag blev strålad förra gången.
Det går efter en tid, kanske minst ett år efter operation att se över möjligheterna för att konstruera ett nytt bröst, vilket är ett ganska stort kirurgiskt ingrepp då man kan behöva ta hud från andra delar på kroppen, exempelvis från lår eller buk.

Steg 1 – Skiktröntgen 25/3 kl 13:10, besked veckan efter
Steg 2 – Operation inom 2-3 veckor
Steg 3 – Ev. behandling via onkolog
Steg 4 – Ev. Plastikkirurgi

Man kommer kontrollera om någon lymfkörtel är påverkad. På operationsdagen sprutas det in en radioaktiv isotop i bröstet som tar sig till portvakten. Det finns möjlighet att portvaktslymfkörteln inte hittas.

Svar på skiktröntgen får jag kommande vecka, den 30/3 2021 efter ronden den 29:e. Om planerad datortomografiundersökning är ok planeras jag att genomgå en operation med mastektomi (hela bröstet) och sentinel node (portvaktslymfkörteln). Om operation blir aktuell kommer jag få en kallelse med posten med mer information.

Operationen är troligen dagkirurgi. Efter kirurgin får jag en behandlingsbehå med en lätt/mjuk protes. Senare kommer jag få prova ut en viktad silikonprotes.

Gå gärna vidare till Operation eller ej… under Bröstcancer 2021.