Släktforskning

Jag har släktforskat sedan sommaren 2000 – mer om detta finns att läsa på min blogg under kategorin Släktforskning. Nu hjälper jag personer att komma igång med släktforskning själva eller utför forskning till de som vill ha hjälp.


Jag hjälpte till när Släktforskningsdagarna hölls i Nyköping 2015. Vid det tillfället fanns en monter där man kunde DNA-topsa sig. Jag har ju länge funderat på vem som egentligen är min far, så jag köpte ett DNA-KIT, där och då. Jag fick mina resultat och det var ganska svårt till en början att förstå hur man skulle kunna hitta släktingar, nu vet jag mer.

I och med att jag hade topsat mig med DNA så blev jag uppringd i februari 2017 av en man som tror att min morfar August Vilhelm Lindberg inte är min morfar…

Han tror att hans morfar är min morfar eftersom min mormor och hans morfar bodde på samma gata i Härnösand 1937-1938. Min mormor bodde på Stigsjövägen 983 i Härnösand, hans morfar bodde på Stigsjövägen 21, dessutom var min mormor 14 år äldre än deras morfar.

Jag vet att min morfar har tagit på sig faderskapet dels när min mamma föddes 1938 och dels när jag hade föddes 1955. Vilket väger mest – att två människor bott på samma gata eller ett erkännande?

Nu vet jag mycket mer, i och med att jag bett om en utredning om när och var min morfar befann sig mellan 1935 och 1945. Jag fick resultatet början av i september och det är solklart att min morfar ÄR min morfar! Jag betalade med glädje för den utredningen…

Jag tycker att det är väldigt tråkigt när ”släktforskare” lägger in personer i sina träd när uppgifterna inte är verifierade! En del ”forskare” som går den enkla vägen och bara kopierar ett träd som är felaktigt och det sprids till andra så kan det bli hur fel som helst.


Min egen släktforskning kommer Du åt under fliken Mina anor där jag har antavlor för mormor och morfar samt min styvfars mor och far som jag alltid har kallat farmor och farfar.


När jag befann mig i Ramsele och började släktforska fick jag hjälp av en vänlig kvinna som arbetade hos SVAR. Hon visade mig hur jag skulle fylla i en Personakt för varje person som jag hittade, dels för att jag ska kunna hitta tillbaka i kyrkböckerna samt för att de som eventuellt ärver min släktforskning också ska kunna hitta till böcker så att de kan kolla mina uppgifter.

Jag blev dock så ivrig att komma så långt bakåt som möjligt, precis som jag tror att de flesta släktforskare blir i början, så jag glömde helt bort det där med Källor, Personakter och Antavlor. Jag skrev ändå ner det jag hittade i olika block men hade ännu inte kommit på något bra sätt att dokumentera mina källor.

Nu vet jag bättre och håller på att gå tillbaka och dokumenterar allt ordentligt med källor. Jag har skapat några mallar som jag använder och gärna delar med mig av. De finns att hämta från Släktforskartips på vänster sida​ under Släktforskarmallar.

Så här ser de ut: