Släktforskning

Jag har släktforskat sedan sommaren 2000. Sedan 2015 håller jag på med släktforskar-DNA också. Jag vill nämligen försöka hitta min far eftersom jag genom DNA förstått att jag endast har halvsyskon i familjen som jag växt upp i.

I och med att jag hade topsat mig för DNA så blev jag uppringd i februari 2017 av en man som tror att min morfar August Vilhelm Lindberg inte är min morfar…

Han tror att hans morfar är min morfar eftersom min mormor och hans morfar bodde på samma gata i Härnösand 1937-1938. Min mormor bodde på Stigsjövägen 983 i Härnösand, hans morfar bodde på Stigsjövägen 21.

Jag vet att min morfar har tagit på sig faderskapet dels när min mamma föddes 1938 och dels när jag hade fötts 1955. Vilket väger mest – att två människor bott på samma gata eller ett erkännande?

Min egen släktforskning kommer Du åt under fliken Vår släkt/Min släkt och respektive ana där jag har antavlor för mormor och morfar samt min styvfars mor och far som jag alltid har kallat farmor och farfar.


Görans släktforskning kommer Du åt under fliken Vår släkt/Görans släkt och respektive ana.


När jag befann mig i Ramsele och började släktforska blev jag hjälpt av en vänlig kvinna som arbetade hos SVAR. Jag visste inte mycket om min mormor men jag kom ihåg att hon dog 1971. Hon visade mig hur jag skulle fylla i en Personakt för varje person som jag hittade, dels för att jag ska kunna hitta tillbaka i kyrkböckerna samt för att de som eventuellt ärver min släktforskning också ska kunna hitta till böcker så att de kan kolla mina uppgifter.

Jag blev dock så ivrig att komma så långt bakåt som möjligt, precis som jag tror att de flesta släktforskare blir i början, så jag glömde helt bort det där med Källor, Personakter och Antavlor. Jag skrev ändå ner det jag hittade i olika block men hade ännu inte kommit på något bra sätt att dokumentera min källor.

Nu vet jag bättre och håller på att gå tillbaka och dokumenterar allt ordentligt med källor.

Jag har skapat några mallar som jag använder och gärna delar med mig av.

De finns att hämta från Släktforskartips påvänster sida​ under Släktforskarmallar.

Så här ser de ut:

En bild som visar bord

Automatiskt genererad beskrivning

Jag börjar med att först fylla i Antavlan som jag har numrerat 1-31 (ett nummer för varje person i fem generationer). Antavlan tjänstgör sedan som register i en pärm med flikar 1-31.

För varje person använder jag en Ansedel under varje flik där jag skriver det jag hittar om personen och självklart anger jag mina källor ordentligt.